Sunday, March 27, 2016

Dapur Mamaadah : Kek Coklat salut jem strawberry.

Assalamualaikum, 

Sejak dua tiga minggu ni pantang cuti mesti aku realisasikan impian anak tekak yang nak makan macam-macam. Perempuan kan, makanan macam terapi tapi kalau orang kata gemuk macam nak kena maki je orang tu. :/ Kali ni aku buat kek sebab nak gunakan jem strawberry pak long Asyraaf beli dekat Cameron bulan lepas. Tekak jawa memasing lagi-lagi Asyraaf kalau roti nak jemkan susu atau coklat, lain daripada tu maaf je la. 

Ini aku buat adunan untuk kukus tau, saje nak guna pengukus yang lama simpan. Bakar macam kering je, kali ni tekak nak kek version lembap. Walaupon wajah mereka ni tak semenggah, sesungguhnya rasa itu ada. hahahahhahaha





Ni la resipinya, tapi aku derhakakan resipi ni sebab ikut barang apa yang ada. :) Lagi satu aku suka ikut sukatan cawan. Senang. Bahan-bahan untuk kek coklat topping strawberry.

Bahan A - 
1 cawan serbuk koko (aku tambah susu koko tamar Asyraaf )
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (aku guna butter):
1/2 cawan susu pekat

Bahan B - 
1 1/2 cawan tepung gandum (aku guna tepung naik sendiri)
1 sudu teh bikarbonat 
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur suhu bilik

Cara-cara :
1. Masak bahan A dalam periuk sampai sebati. Guna api kecik. Sejukkan.
2. Dalam bekas lain, pukul telur sampai kembang, aku pakai mixer kelajuan 3 dalam 5 minit gitu kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanila. Gaul lagi.
4. Masuk bahagian B sikit demi sikit. 
5. Masukkan adunan dalam loyang dan pastikan tertutup supaya wap air tak terkena kek. 
6. Kukus 1 jam. Depends pada periuk atau pengukus korang. :)

Dah siap, aku tunggu sejuk dulu baru terbalikkan. Topping dia aku tuang je jem tu. Hasilnya masam manis. Sedap. Buat la aktiviti ni dengan anak korang. Seronok diorang kotorkan dapur. pffffffffftttttttttt. *urut dada mama ni nak*

No comments: